Αιγαίας και Αιγαίο


Εφτά χρόνια πριν, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αθήνα, ο πρώτος ναός που είδα ήταν ο ναός του Ποσειδώνα. Μέναμε στην Ανάβυσσο, ήταν μόνο 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Καθώς φτάναμε, αισθάνθηκα ενθουσιασμένη για την πρώτη αρχαιολογική εμπειρία μου. Το αίσθημα του ενθουσιασμού μεγάλωσε. Ειδικά, όταν φτάσαμε στην άκρη του ναού, κοιτάξαμε ευθεία μπροστά όπου βρίσκεται η αιώνια γαλήνη του Αιγαίου και, κοιτάζοντας κάτω, ο γκρεμός με το απίστευτα όμορφο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Αργότερα, όταν έμαθα πως το Αιγαίο πήρε το όνομά του από τον Αιγαία,

ο ναός του Ποσειδώνα έγινε ένα από τα μοναδικά μέρη που εγώ προσωπικά καθιέρωσα μια συναισθηματική σχέση μαζί του αμέσως.

Γιατί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, εκεί από όπου ήρθα και όπου βρίσκεται το σπίτι μου, χρησιμοποιούμε το ίδιο όνομα (Ege) και το ανακάλυψα σε αυτό εδώ το σημείο, στον ναό του Ποσειδώνα, τόσο κοντά και τόσο μακριά από την πατρίδα μου. Τώρα θα προσπαθήσω να εξηγήσω σύντομα αυτό τον τραγικό μύθο ότι το Αιγαίο παίρνει το όνομά του.

Αιγαίας και Αιγαίο

Ο Αιγαίας “ο κατσίκας” ήταν ένας από τους βασιλιάδες της Αθήνας που ίδρυσαν τους αθηναϊκούς θεσμούς και πατέρας του Θησέα. Κατά τη διάρκεια των Παναθήναιων, στην Αθήνα, ο Ανδρόγεος “ο γιος του βασιλιά Μίνωα (βασιλιά της Κρήτης)” νίκησε τον Αιγαία.

Μετά από αυτό, ο Αιγαίας στέλνει τον Ανδρόγεο να κατακτήσει τον ταύρο που τον σκότωσε.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Μίνως κήρυξε πόλεμο. Ωστόσο, πρότεινε να γίνει κατάπαυση του πυρός μόνο εάν η Αθήνα έστελνε επτά νέους άνδρες και γυναίκες κάθε εννέα χρόνια στην Κρήτη για να ταΐσει τον Μινώταυρο, το φαύλο τέρας. Όταν ο Θησέας “ο γιος του Αιγαίου” μεγάλωσε και έγινε νέος γενναίος, ήθελε να σταματήσει αυτές τις θυσίες και αναχώρησε για την Κρήτη για να νικήσει τον Μινώταυρο.

Ο Αιγαίας του είπε ότι θα τον περιμένει στον Ναό του Ποσειδώνα όπου μπορεί κανείς να έχετε μια τέλεια θέα μακριά και του είπε ότι αν νικήσει το τέρας, να κρεμάσει μια λευκή σημαία στο πλοίο για να καταλάβει ότι ο γιος του είναι ακόμα ζωντανός.

Όταν ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη, συναντήθηκε με την Αριάδνη “την κόρη του βασιλιά Μίνωα” και ερωτεύτηκαν. Με τη βοήθεια της Αριάδνης, ο Θησέας νίκησε το τέρας και την Αριάδνη δίπλα του (αν και την άφησε πίσω στη Νάξο) και επέστρεψε στην Αθήνα. Ωστόσο, ξέχασε να κρεμάσει τη λευκή σημαία ως το σημάδι της νίκης του. Ο Αιγαίας είδε το πλοίο με τα μαύρα πανιά και σκέφτηκε ότι ο γιος του είναι νεκρός.

Αιγαίας και Αιγαίο

Δεν μπορούσε να αντέξει τη θλίψη του και έπεσε από τον βράχο στο ναό του Ποσειδώνα και πέθανε. Ο Θησέας γύρισε το σπίτι με ασφάλεια. Όμως, συναντήθηκε με τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του πατέρα του. Στη συνέχεια, η θάλασσα πήρε το όνομά της από τον Αιγαία, τον πατέρα του Θησέα.
Αυτός είναι ο ελληνικός μύθος που έχει γίνει ευρέως αποδεκτός ως εξήγηση για την προέλευση του ονόματος του Αιγαίου.

Özge İleri Christopoulos
(Από την εφημερίδα “Μία Λέξη Για Έναν Λόγο”, 2019)

  

  

  

  

Accueil Blog eMail

  

  

Voir également

Submit a Comment

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Accueil contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
fr_FR