Αγγλικό σπίτι στο Λεωνίδιο


Τρεις Αγγλίδες φίλες, νέες κοπέλες, ταξίδεψαν στην Μεσόγειο με μία κρουαζιέρα πενήντα χρόνια πριν. Στην κρουαζιέρα αυτή και οι τρεις τους ερωτεύτηκαν τρεις νέους Έλληνες ναυτικούς που δούλευαν στο κρουαζιερόπλοιο. Μία ερωτεύτηκε τον καπετάνιο και οι άλλες δύο απλούς ναυτικούς. Οι ναυτικοί δε μιλούσαν αγγλικά κι οι κοπέλες ούτε μία λέξη στα ελληνικά. Όταν γύρισαν στην Αγγλία, άρχισαν να γράφουν γράμματα στα αγόρια στα αγγλικά αλλά, παράλληλα, και οι τρεις τους άρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά. Τα αγόρια, από την πλευρά τους, δεν έμαθαν αγγλικά.

Σε έναν χρόνο, κάλεσαν τις κοπέλες να έρθουν στην Ελλάδα και να γνωρίσουν τις οικογένειές τους. Η Μέιβις πήγε στην οικογένεια του καπετάνιου, μία πλούσια οικογένεια από την Αθήνα. Η Νταβίνα και η Ρόζμαρι πήγανε σε αγροτικές οικογένειες από το Λεωνίδιο. Η οικογένεια του καπετάνιου δεν τον άφησε να παντρευτεί την Μέιβις γιατί ήθελε να τον παντρέψει με μία άλλη κοπέλα που είχε μεγάλη προίκα. Η Μέιβις γύρισε στην Αγγλία, έγκυος.

Το μωρό γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά δεν έζησε πολύ, μόλις τρία χρόνια.

Η Μέιβις δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν γέννησε κανένα άλλο μωρό, έκανε όμως μία μεγάλη καριέρα στην τράπεζα.

Οι δύο άλλες κοπέλες παντρεύτηκαν τους δύο Έλληνες, μετακόμισαν στο Λεωνίδιο, έκαναν οικογένεια, έγιναν Ελληνίδες. Οι τρεις γυναίκες είχαν πάντα επαφή μεταξύ τους. Σχεδόν κάθε χρόνο, η Μέιβις ερχόταν από την Αγγλία να επισκεφτεί τις φίλες της. Όταν πήρε τη σύνταξή της, αποφάσισε να αγοράσει ένα μικρό σπίτι κοντά στα σπίτια των φίλων της. Αυτές και οι οικογένειές τους την βοήθησαν να ανακαινίσει το ερειπωμένο σπίτι της.

Αγγλικό σπίτι στο Λεωνίδιο

Περνούσε την άνοιξη και το φθινόπωρο εκεί, δεν της άρεσε ούτε η πολλή ζέστη ούτε το πολύ κρύο. Όταν μεγάλωσε αρκετά, αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι, ήταν ήδη εβδομήντα πέντε χρονών. Για να πουλήσει το σπίτι, βρήκε έναν ντόπιο μεσίτη, τον εξουσιοδότησε και γύρισε στην Αγγλία. Ο μεσίτης έχτιζε και προσπαθούσε να πουλήσει διαμερίσματα όμως η κρίση δεν τον βοήθησε κι έτσι απέκτησε πολλά χρέη.

Μία μέρα, η Άλις και  ο Ρίκυ από την Αγγλία με τον Σπύρο, τον Έλληνα φίλο τους, αποφάσισαν να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο προκειμένου να βρούνε και να αγοράσουν ένα σπίτι.

Αφού ταξίδεψαν παντού, κατεβαίνοντας από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο, έμειναν άφωνοι από την απίστευτη ομορφιά του τοπίου.

Ερωτεύτηκαν αμέσως αυτό το μοναδικό μέρος και ακολουθώντας τη συμβουλή ενός Αθηναίου φίλου του Σπύρου, ζήτησαν από τον ντόπιο μεσίτη να τους δείξει κάποια σπίτια προς αγορά. Μας πήγε στο σπίτι της Μέιβις που δεν χρειαζόταν εργασίες ανακαίνισης.

Τους άρεσε το σπίτι της Μέιβις και επέστρεψαν στη χώρα τους σκεπτόμενοι ένα μικρό ωραίο εξοχικό σπίτι στο Λεωνίδιο.

Σε 6 μήνες αποφάσισαν να αγοράσουν το σπίτι και έγραψαν στον μεσίτη ότι θα έρθουν στο Λεωνίδιο και θα κάνουν μια προκαταρκτική συμφωνία και θα δουν ξανά το σπίτι.

Ξαφνικά ο μεσίτης τους είπε ότι η τιμή αυξήθηκε 20.000 ευρώ περισσότερο επειδή η ιδιοκτήτρια, κάποια πολύ ηλικιωμένη κυρία, τρελάθηκε και δεν ήθελε να το πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή. Αλλά υποσχέθηκε να μιλήσει μαζί της για να ζητήσει καλύτερη τιμή.

Όταν η Άλις και ο Ρίκυ έφτασαν στο Λεωνίδιο, ο μεσίτης τους είπε ότι η Mέιβις συμφώνησε να κόψει μόνο 5.000 ευρώ. Ήταν  λίγο αναστατωμένοι, αλλά ήθελαν να επισκεφθούν ξανά το σπίτι για να αποφασίσουν.

Κοίταξαν ξανά το σπίτι και αποφάσισαν ότι τους αρέσει και θα το αγάραζαν με μια νέα τιμή.

O Ρίκυ ζήτησε από τον μεσίτη να του δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του ιδιοκτήτη για να της μιλήσει για το σπίτι πριν το αγοράσει. Εκείνη τη στιγμή ο μεσίτης χλώμιασε και άρχισε να φωνάζει ότι δεν ήταν εύκολο, πως η Μέιβις δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν και ότι έπρεπε να εμπιστευτούμε τον μεσίτη επειδή είναι ελληνική παράδοση. Ο Ρίκυ του είπε ότι δεν θα περάσει από το σπίτι χωρίς να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη. Ο μεσίτης τους είπε αμέσως ότι η συμφωνία ακυρώνεται και τους έβγαλε έξω από το σπίτι.

Ο Ρίκι και η Άλις ήταν πολύ απογοητευμένοι και με τον φίλο τους το Σπύρο πήγαν στην πόλη για να μάθουν αν είναι δυνατόν να βρεθεί ο αριθμός τηλεφώνου της Mέιβις ή η διεύθυνση. Σε μισή ώρα πήγαν στο κατάστημα ενός κτιρίου και ρώτησαν κάποιον ηλικιωμένο Έλληνα εκεί αν γνώριζε τη Μέιβις και το σπίτι της. Ήταν σύζυγος της Ντανίνα, μιας από τις φίλες της Mέιβις. Σύντομα η Ντανίνα και η Ρόζμαρι ήρθαν στο κατάστημα για να τους συναντήσουν και να μιλήσουν για τη Mέιβις. Πολλοί ηλικιωμένοι  ανησυχούσαν για τη φίλη τους και αποφάσισαν να την καλέσουν αμέσως.

Αγγλικό σπίτι στο Λεωνίδιο

Τελικά όλοι καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ο μεσίτης έβαλε τιμή 20.000 ευρώ χωρίς να το πει στη Μέιβις. Θα έπρεπε να πάρει αυτά τα χρήματα για τον εαυτό του, να τα κλέψει.

Τρεις Αγγλίδες ήταν πολύ θυμωμένες και αναστατωμένες με αυτή την κατάσταση. Η Μέιβις έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα για να ακυρώσει το πληρεξούσιο για αυτόν τον μεσίτη.

Στο τέλος τα πάντα τακτοποιήθηκαν, η Mέιβις ακύρωσε το πληρεξούσιο και συμφώνησε μια καλή τιμή με τον Ρίκυ και την Άλις. Τους άφησε ακόμη και να μετακομίσουν στο σπίτι πριν το αγοράσουν.

Όταν το συμβόλαιο υπογράφηκε και έγιναν όλα τα χαρτιά, τρεις Αγγλίδες προσκλήθηκαν στο σπίτι του Ρίκυ και της Άλις για ένα μεγάλο εορταστικό δείπνο με πολλά λόγια, γέλια και αστεία.

Ο Ρίκυ και η Άλις ήταν πολύ χαρούμενοι για το σπίτι και το Λεωνίδιο. Μόνο ένα πράγμα ήταν δυσάρεστο: όταν ο μεσίτης τους έβλεπε στο δρόμο προσπαθούσε να τους αποφύγει, αλλά έλεγε σε άλλους ανθρώπους άσχημα πράγματα γι ‘αυτούς.

Alyona Seleznova (Από την εφημερίδα “Μία Λέξη Για Έναν Λόγο”, 2019)

  

  

  

  

Accueil Blog eMail

  

  

Voir également

Submit a Comment

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Accueil contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
fr_FR