Το μαχαίρι – Άρης Αλεξάνδρου


Ενότητα Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες- Άρης Αλεξάνδρου

Ο Άρης Αλεξάνδρου του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Αριστοτέλης Βασιλειάδης, γεννήθηκε στο Πέτρογκραντ στις 24 Νοεμβρίου 1922 και πέθανε στο Παρίσι στις 2 Ιουλίου 1978. Ήταν Έλληνας αντιστασιακός, ποιητής, πεζογράφος, και μεταφραστής.

Το πλούσιο λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο τον κατατάσσει σήμερα ανάμεσα στους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες συγγραφείς.

To μοναδικό μυθιστόρημά του, Το Κιβώτιο (1975), αποτιμάται ως «ένα πραγματικά σημαντικό έργο» της νεοελληνικής πεζογραφίας που υπήρξε πολύ δημοφιλές σε Ελλάδα και Γαλλία.

Το ποιητικό του έργο όμως υπήρξε επίσης σημαντικό και η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο “Ακόμη τούτη η άνοιξη”, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1946 σε 300 αντίτυπα για να ακολουθήσει η “Άγονος γραμμή” (1952) και η “Ευθύτης οδών” (1959).

Στο παρακάτω ποίημα που παραθέτουμε ο ποιητής με απλό και λιτό από άποψης τεχνοτροπίας τρόπο, μιλάει για την βαρύτητα και την αξία των λέξεων. Το μαχαίρι αναπαριστά έτσι το σύνολο της ομιλίας και κάθε λέξη πρέπει να ‘ναι μελετημένη, προσεκτική, καλά ακονισμένη και ακριβής. Αυτή η πολύτιμη ακρίβεια των λόγων που στην εποχή μας φαντάζει ακόμη πιο αναγκαία αποτελεί το βασικό θέμα που θίγει εδώ ο Άρης Αλεξάνδρου. Και η συμβουλή του προς εμάς,

να μην παρασυρθούμε, να μην ξιπαστούμε, όπως λέει, απ’ την λαμπρή αλληλουχία των σπινθήρων.

Όσο φωτεινοί κι αν είναι, άλλο τόσο επικίνδυνοι. Το μαχαίρι πρέπει να ακονιστεί σωστά, όσο και όπως πρέπει, χωρίς μάταιες υπερβολές. Μας φέρνει έτσι στο νου και το μεγάλο δάσκαλο Αριστοτέλη που μίλησε πολύ για την έννοια της μεσότητας, της ακριβούς εκείνης κατάστασης που αποδίδει τα πράγματα χωρίς υπερβολή καμία. Στην εποχή της υπερβολής που ζούμε, πιο επίκαιρος από ποτέ ο λόγος του Αλεξάνδρου.

Απολαύστε το ποίημά του «Το μαχαίρι».

Αδάμη Δήμητρα

Άρης Αλεξάνδρου, «Το μαχαίρι»

Όπως αργεί τ’ ατσάλι να γίνει κοφτερό και χρήσιμο μαχαίρι
έτσι αργούν κ’ οι λέξεις ν’ ακονιστούν σε λόγο.
Στο μεταξύ
όσο δουλεύεις στον τροχό
πρόσεχε μην παρασυρθείς
μην ξιπαστείς
απ’ τη λαμπρή αλληλουχία των σπινθήρων.
Σκοπός σου εσένα το μαχαίρι.

Πηγή: Άρης Αλεξάνδρου, Ποιήματα (1941-1974), Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1981, σ. 99

  

  

  

  

Home Blog eMail

  

  

See also

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Home contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
en_US