Φτηνές διακοπές


Είμαστε πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, λοιπόν πριν το 1989. Δύο φοιτητές, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, τελείωσαν τις εξετάσεις τους. Είναι καλοκαίρι και θέλουν να κάνουν διακοπές μα έχουν λίγα λεφτά και τους αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Βρίσκουν έναν τρόπο για να φύγουν μακριά. Αγοράζουν μια μηχανή που κατασκευάστηκε στην Ανατολική Γερμανία και λέγεται «MZ 125». Δεν χαλάνε πολλά χρήματα και μπορούν να την οδηγήσουν χωρίς άδεια.
Οδικώς, χωρίς να γνωρίζουν κάτι γι’αυτή τη μηχανή, πάνε στην Ιταλία, στην Ελλάδα και τελικά στην Τουρκία. Όλα είναι καλά.
Όμως, μια μέρα στη μέση της Ανατολίας:

« Η μηχανή συμπεριφέρεται περίεργα. Είναι γεμάτη βενζίνη αλλά ρετάρει. Δεν καταλαβαίνω. »

Μετά από τρία χιλιόμετρα η μηχανή χαλάει. Δεν έχουν εργαλεία. Δε γνωρίζουν τίποτα. Δεν είναι κανείς εκεί κοντά.
Δεν υπάρχουν τουρίστες κι οι δρόμοι είναι άδειοι γιατί το 1981 η Τουρκία βγαίνει από έναν εμφύλιο πόλεμο κι ο στρατός διοικεί τη χώρα. Ο πληθυσμός πρέπει να παραδώσει τα όπλα για να παραμείνει η ειρήνη. Κάθε βράδυ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Γι’αυτό το λόγο, λίγος κόσμος λοιπόν βρίσκεται έξω.

Δεν λειτουργεί η μηχανή. Είναι καταστροφή! Περιμένουν. Ανησυχούν. Κι εκεί είναι παρά πολύ ήσυχα.

Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο περνάει και στέκεται μερικά μέτρα πιο μακριά. Τέσσερις άντρες που είναι μουστακαλήδες, ψηλοί και μπρατσωμένοι, άρα εντυπωσιακοί, βγαίνουν από το αυτοκίνητο. Προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Δεν γνωρίζουν πως να την φτιάξουν μα τους προτείνουν να την πάνε σε κανένα συνεργείο. Τότε παίρνουν από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους ένα χοντρό σκοινί για να τη ρυμουλκήσουν. Το αγόρι ανεβαίνει πάνω στην «MZ» και το κορίτσι στο αυτοκίνητο των Τούρκων.
Απορεί η γυναίκα :Τοποθεσίας στην Τουρκία
«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Όμως ο φίλος μου είναι μόνος του πίσω και εγώ μόνη με τέσσερις άντρες που δε γνωρίζω. Αν είναι ευγενικά άτομα, θα είναι τέλεια, μα τι θα συμβεί αν έχουν άσχημη πρόθεση; Για παραδειγμα, αν αποφασίσουν να στρίψουν ξαφνικά, ο φίλος μου θα πέσει και θα χτυπήσει σοβαρά ή θα σκοτωθεί ακόμα. Μετά μπορώ να φανταστώ το χειρότερο για μένα. Φοβάμαι.»

Μέσα στο αυτοκίνητό, είναι στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο άντρες. Κάθε φορά που τους κοιτάζει, της χαμογελούν πλατιά. Κάθε φορά που κοιτάζει πίσω, βλέπει τον φίλο της και τον φαντάζεται μόνο του σ’ένα χαντάκι.

Όταν την βλέπει, της χαμογελάει επίσης. Όλοι χαμογελούν. Το κορίτσι όχι.Τι θα συμβεί;
Επιτέλους φτάνουν. Δεν πρόκειται για ένα συνεργείο! Τι σημαίνει αυτό; Πού βρίσκονται; Σ’έναν πεταλωτή που είναι ένας από τους φίλους τους! Γρήγορα βγάζει από την «ΜΖ» ένα μηχανικό μέρος που λέγεται «ρύπτορ» στα τουρκικά και το πετάει στα σκουπίδια. Πω, πω! Δεν θα μπορέσουνε ποτέ να ξαναφύγουνε τώρα!

Τοποθεσίας στην ΤουρκίαΜετά, με τα εργαλεία του φτιάχνει ένα άλλο μέρος και η μηχανή και πάλι λειτουργεί. Είναι θαύμα! Αρνείται τα χρήματα που θέλουνε να του δώσουνε! Αισθάνονται άσχημα. Τους ευχαριστούν πολύ για την βοήθειά τους και φεύγουν με την «MZ» πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτό είναι το δεύτερο θαύμα ! Δεν ανησυχούν πια μα αισθάνονται χαρούμενοι.

Εκείνη την εποχή, οι Τούρκοι ήταν πολύ χαρούμενοι που έβλεπαν πάλι τουρίστες και ήταν πάντα πολύ φιλόξενοι.

Florence Bianco (Από την εφημερίδα “Μία Λέξη Για Έναν Λόγο”, 2019)

  

  

  

  

Home Blog eMail

  

  

See also

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Home contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
en_US