9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας


Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα για μένα;

Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας έχει διάφορες απόψεις για μένα. Η πρώτη είναι εύκολη και γενική: έχω την επιλογή να μιλήσω με ανθρώπους στο διαδίκτυο και μπορώ να καταλάβω καλύτερα τη χώρα και την κουλτούρα. Οι άλλοι λόγοι είναι πολύ προσωπικοί: η γλώσσα με προκαλεί. Με αναγκάζει να είμαι πειθαρχημένη και συγκεντρωμένη. Πρέπει να δουλέψω σκληρά πάνω της. Η γλώσσα είναι δύσκλολη και χρειάζεται να κατακτηθεί. Αλλά όταν μου ανοίγεται, τότε δείχνει την ομορφιά της, τη μουσική της, τη φιλοσοφία της, την ιστορία της, το βάθος της. Αυτός είναι ο Θησαυρός και ο λόγος που δεν τα παρατάω ακόμα.

Birgit Urban

Η ελληνική γλώσσα είναι, για μένα, ένας τρόπος να προσεγγίσω την Ελλάδα από μέσα.

Άρχισα να μαθαίνω την ελληνική γλώσσα για να μπορέσω να επικοινωνήσω με τους Έλληνες στη δική τους γλώσσα, να νιώσω τα συναισθήματά τους, να κατάλαβω τη λογική τους, να συνδιαλλαγώ μαζί τους χωρίς μετάφραση γιατί αυτή ποτέ δεν εκφράζει τη βαθιά έννοια των λέξεων και των λόγων.

Η ελληνική γλώσσα είναι το σύμβολο της αντίστασης η οποία διατηρήθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια παρά τον αριθμό των εισβολών, ειδικά εκείνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι επίσης το σύμβολο της αναγέννησης, καθώς η σύγχρονη ελληνική γλώσσα προέρχεται από μια εξέλιξη μιας πιο κλασικής και απρόσιτης μορφής, για να κατανοηθεί και να χρησιμοποιηθεί από όλους τους Έλληνες.

Evelyne Adam

Η ελληνική γλώσσα είναι ένας πολύτιμος λίθος για μένα. Είναι πολύ δύσκολο να την μάθει κανείς, είναι σπάνια γιατί μόνο λίγοι άνθρωποι μιλούν ελληνικά. Και είναι όμορφη. Οι δυνατότητες ήχου και εκφραστικότητας αυτής της γλώσσας, και αν μη τι άλλο η προέλευση και η ιστορία της, είναι μεγάλες.

Με άλλα λόγια, είναι καθαρή πολυτέλεια.

Αφού εξοικειώθηκα με το αλφάβητο, από το οποίο ήξερα φυσικά μεμονωμένα γράμματα όπως τα “π” ή “α” ή “λ” από τα μαθηματικά και τη φυσική, άρχισα να ανακαλύπτω μεμονωμένες λέξεις που είναι επίσης διαθέσιμες στα γερμανικά.

Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι όμορφα ποιήματα που μας παρακινούν να μάθουμε καλύτερα τη γλώσσα και να έχουμε μια εικόνα για τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη γλώσσα.

Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πολύ συμπονετικό το γεγονός ότι ένα στους δύο οδηγούς ταξί στην Αθήνα δίνει με ενθουσιασμό μια διάλεξη για τη γλώσσα του μόλις ανακαλύψει ότι μιλάτε λίγο ελληνικά.

Christine Fischer

Καταρχήν, τα ελληνικά για μένα ήταν αυτό: “Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος οὐλομένην” (Ιλιάδα, 1). Ήμουν έφηβη και η Ελλάδα άρχισε να με κάνει να ονειρεύομαι.

Σήμερα, το να μελάταω και να εξασκώ καθημερινά τα ελληνικά – όσο γίνεται σωστά – είναι σαν ένας φόρος τιμής που οφείλω στη χώρα στην οποία επέλεξα να ζω.

Annie Clément

Τα ελληνικά για μένα είναι η γλώσσα της μουσικής, των διακοπών και της ηρεμίας. Η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ, και περίπου δέκα χρόνια πριν την ανακάλυψα και εγώ. Προσπάθησα να μάθω τις λέξεις μονός μου, αλλά συνειδητοποίησα ότι θέλω να αναπτύξω μια καλύτερη κατανόηση της γλώσσας. Παράλληλα, πήγα μερικές φορές στην Ελλάδα για διακοπές, ειδικά στα νησιά αλλά επίσης στην Αθήνα, και βρήκα μια ηρεμία που δεν βρήκα σε άλλες χώρες. Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός της γλώσσας, του φαγητού και της μουσικής, που μου φαίνεται σαν ένα δεύτερο σπίτι. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί διάλεξα να μάθω μια γλώσσα που μιλιέται από 12 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, αλλά για μένα, κάθε φορά που κάθομαι και διαβάζω ελληνικά, είναι σαν ένα θεραπευτικό διάλειμμα. 

Gilad Druian

Για ποιο λόγο μαθαίνουμε ελληνικά, μια γλώσσα που μιλάνε μόνο οι Έλληνες, κυρίως στην Ελλάδα, δηλαδή κάτι που φαίνεται εντελώς άχρηστο.

Για την συμμαθήτριά μου, την Μπριζίτ, αποκλείεται να μην εξασκείται στην ελληνική γλώσσα .

Αν δεν την είχε μάθει, πως θα μπορούσε να μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού όπου έχει το σπίτι της, εδώ και χρόνια, στην Ανατολική Κρήτη;

Καθώς μιλούσαμε για την όρεξή μας για την γλώσσα, μου λέει η Μπριζίτ: 

«Ο δεύτερος λόγος, το ότι δεν σταματάω να γράφω, ούτε να διαβάζω τα ελληνικά, είναι που μου επιτρέπει να βρίσκω την προέλευση πολλών λέξεων της μητρικής γλώσσας μου, είναι μια κίνηση του μυαλού και, τελικά, ο τρίτος λόγος, το ότι μαθαίνω λίγο περισσότερα ελληνικά κάθε μέρα, μου δίνει πολλή χαρά».

Nicolas Prier

Συνάντησα τον Νικολά στην τάξη. Κάθε Τρίτη, έχουμε μάθημα. Ένα μάθημα σε μια τάξη όπου άτομα διαφόρων ηλικιών μοιράζονται ένα πράγμα : έναν τέτοιο έρωτα για την Ελλάδα ώστε τους έρχεται να μάθουν αυτά την εφιαλτική γλώσσα (μετά από δέκα χρόνια τρέμετε ακόμα μπροστά σ’ένα ρήμα στην παθητική φωνή και κλαίτε όταν ο καθηγητής σας ζητάει να προσθέσετε τους τόνους), μια γλώσσα  που μιλάνε «μόνο» 22 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (μετρώ και την διασπορά), εντελώς περιττή στον επαγγελματικό κόσμο, αλλά τόσο ωραία, τόσο πλούσια, τόσο ενδιαφέρουσα που γίνεται απαραίτητη!

Αυτούς τους λόγους τους μοιράζονται όλοι. Αλλά έχουμε καθένας προφανώς έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα, και, πράγματι, με τη γλώσσα.

Μια φορά, η καθηγήτρια ρώτησε καθέναν από μας να διηγηθούμε το πρώτο ταξίδι μας στην Ελλάδα. Ο Νικολά μίλησε για ένα μέρος που ανακάλυψε τριάντα χρόνια πριν και που ποτέ δεν ξέχασε και ακόμα τώρα παραμένει γι’αυτόν ένας πολύτιμος τόπος.

Ήταν η Μάνη; Δεν θυμάμαι. Αλλά στα μάτια του είδα γιατί λάτρευε αυτές τις μνήμες και γιατί, μαθαίνοντας την γλώσσα, έλπιζε να μην κόψει ποτέ αυτό το δεσμό.

Για τον Νικολά, νομίζω η ελληνική γλώσσα τον ξαναφέρει στα νιάτα του και κάθε Τρίτη, πηγαίνει να ξαναβρεί κομμάτια αυτού του παρελθόντος, αν και δεν το λέει στον εαυτό του.

Και είναι καλά, γιατί η εκμάθηση μιας γλώσσας μας ξαναφέρνει στα παιδικά μας χρόνια…

Brigitte Perucca

  

  

  

  

Home Blog eMail

  

  

See also

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Home contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
en_USEN