Μια χειμερινή περιπέτεια


Είναι χειμώνας. Η οικογένεια Φενουγιάρ κάνει διακοπές μαζί με τα δυο παιδιά της, ένα γιο και μια κόρη, νοτιοδυτικά της Γαλλίας, ακριβέστερα στην πόλη που λέγεται στα γαλλικά «Pau». Βρίσκεται στο καφενείο, έξω, γιατί έχει λιακάδα. Τις προηγούμενες μέρες, έβρεξε πολύ. Τα νοτιοδυτικά είναι διαφορετικά από τη Μεσόγειο όμως όταν βρέχει, βρέχει πολύ.

Λοιπόν, όλοι χαρούμενοι, γονείς και παιδιά, πίνουν ήσυχα τα ποτά τους θαυμάζοντας μπροστά τους τα βουνά που λέγονται Πυρηναία, ένα ωραίο και μεγαλοπρεπές τοπίο.

Της μητέρας και του γιου τους αρέσει να κάνουν σκι και το φαντάζονται στις πίστες, γιατί όχι στις κορυφές. Αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Επομένως, αν και του πατέρα και της κόρης δεν τους αρέσει πολύ το σκι, αποφασίζουν να περάσουν μια ημέρα στο βουνό. Και οι τέσσερις χαίρονται το σχέδιο. Γνωρίζουν το μέρος και ξέρουν ότι η διαδρομή είναι ωραία και…μπορούν να αγοράσουν στην κοιλάδα εξαιρετικά σαλάμια και τυριά.

Αυτή η οικογένεια είναι ιδιαίτερα λαίμαργη!

Το επόμενο πρωί είναι έτοιμοι. Φοράν τα ειδικά ρούχα για το σκι. Φεύγουν, και μια ώρα αργότερα, σταματάνε σ’ένα μικρό χωριό, συγκεκριμένα στον κρεοπώλη. Μόλις μπαίνουν, οι υπέροχες μυρωδιές εισβάλλουν στα ρουθούνια τους που τους κάνουν να υποκύψουν χωρίς να δουν ότι οι χωρικοί τους κοιτάζουν παράξενα. Είναι αλήθεια πως μοιάζουν με κοσμοναύτες μέσα στο κατάστημα παρόλο που οι άλλοι πελάτες φοράν κανονικά ρούχα με μπερέ για τους άνδρες που λέγεται «κρέπα» γιατί είναι πολύ επίπεδος όπως μια κρέπα. Είναι ένα πραγματικό κοντράστ: άνθρωποι της επαρχίας από τη μία πλευρά και κάτοικοι του Άρη από την άλλη!
snow-table-lexi-logos
Χαρούμενη, η οικογένεια Φενουγιάρ εξακολουθεί το δρόμο της. Όταν φτάνει στους πρόποδες του βουνού, βλέπει το βαν με τα τυριά. Βγαίνει έξω από το αυτοκίνητό της να δοκιμάσει και να αγοράσει τα τυριά από τα Πυρηναία, φτιαγμένα από τους βοσκούς. Όλα μοιάζουν μεταξύ τους, εντούτοις δεν υπάρχει κανένα όμοιο. Όλα έχουν μια διαφορετική γεύση: αγελαδινό γάλα, πρόβειο, κατσικίσιο, ημιπρόβειο ημικατσικίσιο… Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όλα είναι εξαιρετικά.

Μετά τις αγορές, είναι η ώρα να ανεβούν στο χιονοδρομικό κέντρο. Όταν φτάνουν, και οι τέσσερις παρατηρούν πως τις προηγούμενες μέρες χιόνισε πολύ μα τώρα είναι μια ωραία ημέρα. Δένοντας τα σκι τους, βλέπουν ότι έξω από τις πίστες υπάρχει τουλάχιστον ένα μέτρο χιόνι. Έχει λίγο κόσμο. Παίρνουν το τελεσιέζ για τέσσερα άτομα. Σε λίγο φτάνουν.

Για να ενθαρρύνει και να ετοιμάσει την οικογένειά της, η μητέρα φωνάζει «πάμε!».

Ήταν σαν να είχε πατήσει ένα κουμπί διότι ο πατέρας αμέσως άρχισε να προχωράει στην άκρη του καθίσματός του. Δυσκολεύεται επειδή το τελεσιέζ ξανανεβαίνει. Όμως, αυτή δεν είναι η πραγματική άφιξη. Το άφθονο χιόνι και ο αέρας σχημάτισαν ένα μεγάλο ανάχωμα που μοιάζει με την άφιξη. Στην πραγματικότητα, κρυμμένη από το χιόνι, αυτή βρίσκεται δύο μέτρα μακρύτερα και οι τρεις τους το καταλαβαίνουν αυτό γρήγορα όταν το τελεσιέζ ανεβαίνει πάλι.

Ωστόσο, ο πατέρας που δεν θέλει με τίποτα να χάσει την άφιξή του, είναι τόσο συγκεντρωμένος που κάνει τόσες προσπάθειες για να κατέβει με το κεφάλι κατεβασμένο ώστε δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να καταλάβει το πρόβλημα. Η γυναίκα του τον βλέπει να παλεύει γενναία μα πεισματάρικα με τους νόμους της φυσικής και βάζει τις φωνές «Τι κάνεις;». Πάντως, είναι πιο δυνατός και αυτό που φαινόταν απίστευτο, τελικά συμβαίνει.
Τα καταφέρνει, κερδίζει τον αγώνα του και νικητής, πέφτει κάνοντας έναν υπόκωφο και εντυπωσιακό θόρυβο. Παρακολουθούν τη σκηνή και οι τρεις με ανοικτό στόμα και γουρλωμένα μάτια.
snowman-fall-lexi-logos

Φτάνουν κανονικά στην κορυφή και τον βλέπουν που κουνιέται προς όλες τις κατευθύνσεις για να μαζέψει τα σκι του. Είναι μία πραγματική δοκιμασία να κινηθεί και να περπατήσει σε σχεδόν δύο μέτρα χιόνι. Μετά την ανησυχία τους, δεν μπορούν να κρατηθούν να μην γελάσουν διότι η σκηνή είναι πολύ αστεία γι’αυτούς μα όχι για τον θυμωμένο άνδρα. Ευτυχώς, εκεί δεν βρίσκεται σχεδόν κανείς. Ένα τέταρτο αργότερα ξαναβρίσκει την οικογένειά του που δυσκολεύεται να κρύψει την ανάγκη της να γελάσει.
Όταν γυρίζουν στο σπίτι τους, και οι τέσσερις τους γελάνε πολύ για αυτή την περιπέτεια σκεφτόμενοι τα σαλάμια και τα τυριά για το βραδινό φαγητό.

Lexi-Logos .gr · Μία χειμερινή περιπέτεια

Florence Bianco

  

  

  

  

Home Blog eMail

  

  

See also

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Facebook Page Lexi-Logos Youtube Chanel Lexi-Logos Youtube Chanel
Blog Home contact

T.+30 210 33.11.602 - M.+30 69 76 67 33 95
info@lexi-logos.gr
en_USEN